Ambitniejsze filmy dla młodszych nastolatków?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
nowe posty
  • paula78
    Zakorzenienie
    • 2003-01
    • 34553

Ambitniejsze filmy dla młodszych nastolatków?

Konkretnie dla 14 latki,z tych bardziej ambitnych, bez nadmiaru agresji i wszelakiej erotyki.
    Mniej ambitne tez mogą być Starsze i nowsze, nie tylko amerykańskie

Jakieś propozycje?
    Mleko migdałowe:
    http://pichceiknoce.blogspot.com/

• 201604181004
    Konto usunite
    • 2011-01
    • 47526

Dot.: Ambitniejsze filmy dla młodszych nastolatków?

ambitniejsze tzn w jakim sensie? głębokie, z przesłaniem, czy po prostu np komedie na poziomie?

Komentarz

• WhiteCherry
      Zakorzenienie
      • 2008-01
      • 19320

wszystko zależy od konkretnego nastolatka, ja w gimnazjum po raz pierwszy oglądałam np. Zieloną Milę i film bardzo mi się podobał.
      sun goes down

Komentarz

• 201604181004
        Konto usunite
        • 2011-01
        • 47526

Mniej ambitne i lekkie nastolatkowe filmy - jeśli występuje seks to w delikatnej formie dostosowanej do wieku i prędzej niesie przesłanie że to jest miłość dwojga dorosłych ludzi nieprzeznaczona dla takich młodych osób, etc.
        np coś takiego http://www.filmweb.pl/film/Angus,+st...ki-2008-417531
        chociaż sama najpierw może przeczytaj fragment książki czy obejrz fragment filmu zeby zdecydować czy się nada
        tutaj sytuacja jak wyżej, też moim zdaniem bardzo fajne i trochę bardziej wartościowe, fajnie graficznie jest zrobione http://www.filmweb.pl/serial/Dziewcz...87-2003-153589

jeszcze mniej ambitne ale nadal poszłabym na to z 14/15 latką do kina

Recenzja filmu Wredne dziewczyny (2004) - W licealnej dżungli. Nastoletnia Cady mieszkała z rodzicami przez 12 lat w Afryce. Przyjaźniła się z dzikimi zwierzętami i nieliczną grupą tubylców....

A jeśli chodzi o ambitne - może spodobałby się jej Efekt motyla, może Szaleństwa panny Ewy (chociaż to też coś ala dziewczyny i miłość ) nie wiem, ale to zależy od dziecka, ja w tym wieku już dawno miałam przeczytane dzieci z dworca ZOO więc tylko od twojej córki i ciebie zależy co jej włączysz i co jej się spodoba.

Komentarz

• Marwari
          Zakorzenienie
          • 2005-10
          • 17094

Pierwotnie opublikowany przez paula78
          Konkretnie dla 14 latki,z tych bardziej ambitnych, bez nadmiaru agresji i wszelakiej erotyki.

Jakieś propozycje?

Polecam "Red Dog"
          "Przeznaczenie rozdaje karty. A my tylko gramy." Artur Schopenhauer

sigpic

Komentarz

• paula78
            Zakorzenienie
            • 2003-01
            • 34553

I te z przesłaniem i te komedie na poziomie tematyka dowolna

Obejrzane: Forest Gump, Mój przyjaciel Hachiko, Babcia Gandzia, Życie Pi, Ja cie kocham, a ty spisz, stowarzyszenie wedrujących dzinsów(typowo nastolatkowe), Truman show.

Zielona mila- zapisuję
            Red Dog- jesli to o psie i dramat- to juz widzę jak beczymy, az nam bańki nosem idą, jak na Moj przyjaciel Hachiko
            Ostatnio edytowane przez paula78; 2013-12-27, 16:51.
            Mleko migdałowe:

Komentarz

• Marwari
              Zakorzenienie
              • 2005-10
              • 17094

I te z przesłaniem i te komedie na poziomie tematyka dowolna

Obejrzane: Forest Gump, Mój przyjaciel Hachiko, Babcia Gandzia, Życie Pi, Ja cie kocham, a ty spisz, stowarzyszenie wedrujących dzinsów(typowo nastolatkowe), Truman show.

Zielona mila- zapisuję
              Red Dog- jesli to o psie i dramat- to juz widzę jak beczymy, az nam bańki nosem idą, jak na Moj przyjaciel Hachiko
              tylko końcówka jest smutna, a wcześniej jest generalnie wesoło...
              ale film jest piękny...

a co do Zielonej Mili, to nie wiem czy dla 14-latki to nie za wcześnie... bardzo mocny film...
              "Przeznaczenie rozdaje karty. A my tylko gramy." Artur Schopenhauer

sigpic

Komentarz

• WhiteCherry
                Zakorzenienie
                • 2008-01
                • 19320

Zielona mila- zapisuję
                ja na Zielonej Mili też płakałam :P nie miałam żadnej traumy, ale wzruszyła mnie historia.
                jak sobie przypomnę jakiś film to napiszę.
                sun goes down

Komentarz

• 201604181004
                  Konto usunite
                  • 2011-01
                  • 47526

Ojaaa stowarzyszenie nakręcili? To plus Dziewczyna Ameryki = ojej <3

Myślę że na ten wiek to jeszcze Cast Away, Truman Show, może i Pianista, Nietykalni jest też bardzo fajne, Braveheart, stowarzyszenie umarłych poetów...

---------- Dopisano o 17:55 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ----------

Mocny nie mocny, w wieku 15 lat forrest gump zielona mila kiler czy dzieci z dworca zoo były u mnie odhaczone, lepiej pokazać mocne i ambitne filmy samemu i pod kontrolą niż dać dziecku wolną rękę

---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:55 ----------

i nawet bym co gryzie Gilberta Grapa puściła :P

Komentarz

• 0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
                    Konto usunite
                    • 2006-03
                    • 44950

Stowarzyszenie umarłych poetów?
                    Forrest Gump? chociaż ja nie lubię
                    Filadelfia - miałam jakieś 15 lat
                    z nastolatkowych - pierwsze miłości, ale fajnie pokazane francuski film Prywatka, obie części
                    Złoty kompas
                    Truman show
                    Lista Schindlera, akurat 14 miałam gdy to do kin weszło
                    Amelia?
                    indiana Jones? młodsza byłam, jakieś 10 lat, w tym samym czasie oglądałam Parszywą 12tkę uwielbiam do dzisiaj...
                    Jumanji?
                    Meet Joe Black, uryczałam się na koniec i ładna muzyka
                    8 kobiet - ciekawy, uwielbam, aczkolwiek jest scena erotyczna - łagodna, bez nagości, i zaskakująca

Komentarz

• WhiteCherry
                      Zakorzenienie
                      • 2008-01
                      • 19320

Pierwotnie opublikowany przez drabineczka

Mocny nie mocny, w wieku 15 lat forrest gump zielona mila kiler czy dzieci z dworca zoo były u mnie odhaczone, lepiej pokazać mocne i ambitne filmy samemu i pod kontrolą niż dać dziecku wolną rękę

Chłopca w pasiastej piżamie też polecam.
                      sun goes down

Komentarz

• grubella
                        BAN stay
                        • 2012-11
                        • 5993

"Piknik pod Wiszącą Skałą"

Komentarz

Konto usunite
                          • 2006-03
                          • 44950

O, aleś przypomniała! pamiętam, że bardzo mnie w napięciu trzymał, w ogóle siksa byłam, z 11 lat miałam może. A potem książkę czytałam i to samo!

Komentarz

• gosia261282
                            Gang Iren
                            • 2008-04
                            • 52309

To ja podam film,który co prawda oglądałam z 10-latką,ale uważam że warto obejrzeć. Ósmoklasiści nie płaczą:

We all find time to do what we really want to do...

Komentarz

• Sorbet
                              Zadomowienie
                              • 2010-10
                              • 1416

Ostatni Mohikanin
                              Smażone, zielone pomidory
                              Stalowe magnolie
                              Filmy Woody'ego Allen'a, ale polecam starsze. Te ze Scarlet Johanson nie podobają mi się...
                              Zakochana Jane
                              Romeo + Julia
                              Amadeusz, a jak idziemy dalej w muzykę to Shine z G.Rush'em z 1996
                              Ostatnio edytowane przez Sorbet; 2013-12-28, 08:06.

Komentarz

• 201605161006
                                Konto usunite
                                • 2012-05
                                • 8525

- Służące (Oscarowy, komediodramat obyczajowy, i śmieszny i smutny i refleksyjny, nie lubię tego typu filmów, ale ten bardzo mnie wciągnął)
                                - Titanic (ale pewnie to już było obejrzane)
                                - Chłopiec w pasiastej piżamie (tematyka poważniejsza, ale nie ma w nim przemocy, a sądzę, że naprawdę ciekawy i refleksyjny może być)
                                - Instynkt (1999) - mniej znany, ale też warty obejrzenia, porządny, ambitny
                                - Oszukana - Angelina Jolie miała tutaj nominację za Oscara, film podobno oparty na faktach
                                - Labirynt Fauna - opowiada <dość niedokładnie, bo to tylko tło> o wojnie domowej w Hiszpanii, ale przede wszystkim małej dziewczynce i jej problemach w tym świecie
                                - Między słowami - dostal zasłużonego Oscara za scenariusz oryginalny, taki melancholijny, ale naprawdę ambitny, refleksyjny, porządny, warty uwagi
                                - Stań przy mnie (ekranizacja opowiadania Kinga, typowo przygodowa, powinna się spodobać)
                                - Smażone zielone pomidory - z świetną aktorką, tą która za rolę Annie Wilkes z Misery zgarnęła Oscara , chociaż tutaj przeplatają się dwie historie, jedna z nią, druga jest retrospekcją
                                - Zaklinacz koni (to pewnie też już widziała)
                                - Rzeź (Polańskiego)
                                - Kupiliśmy zoo (może nie jest ambitne ale nie jest to tez zły film, taki familijny)
                                - Na ratunek wielorybom (z Drew Barrymore, też nie jest superambitny, ale nie jest zły, też raczej familijny, dobry dla dzieci i nastolatków i wbrew nazwie nie jest dokumentalny lecz na podstawie faktów)
                                - Zakochany bez pamięci
                                - Droga (chociaż tutaj trochę przemocy jest, ale myślę, że jest refleksyjny)
                                - Prestiż (tylko nie pamiętam dokładnie, czy były tam jakieś drastyczne sceny, ale chyba nie, a naprawdę ciekawy i oryginalny no i w głównych rolach Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Scarlett Johanson, sami porządni aktorzy)
                                - Precious <Hej, skarbie>(?)

No i oczywiście stare filmy animowane Disney'a (te nowe to w wiekszosci szit totalny), ale je pewnie już widziała.

można by polecić lepsze filmy, tylko zawsze znajdzie się jakiś element brutalności, seksu, zdrady, wojny itp., stąd tylko takie polecam.

---------- Dopisano o 10:24 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ----------

Pierwotnie opublikowany przez Sorbet
                                Filmy Woody'ego Allen'a, ale polecam starsze. Te ze Scarlet Johanson nie podobają mi się...
                                A mi właśnie te ze Scarlet bardzo się podobały, jak Vicky, Christina, Barcelona, czy jeszcze bardziej ''Wszystko gra''. No ale nie wiem czy to są filmy dla 14 latki. Raczej nie.
                                Ostatnio edytowane przez 201605161006; 2013-12-28, 09:49.

Komentarz

• 201702060922
                                  Konto usunite
                                  • 2013-07
                                  • 363

Ja polecam (niektóre już tu padły)
                                  - z takich lżejszych, romansideł lub komedii:
                                  Nietykalni
                                  Slumdog
                                  Czego pragnie dziewczyna
                                  Duma i uprzedzenie (z Keirą Knightley)
                                  Władcy umysłów
                                  Chocolat
                                  Trzy metry nad niebem (są dwie wersje, ja wolę włoską)

- z tych bardziej poważnych:
                                  Meet Joe Black
                                  Forrest Gump
                                  Pianista
                                  W lepszym świecie
                                  Siedem dusz (uwaga, wyciskacz łez!)
                                  Ostatnio edytowane przez 201702060922; 2013-12-28, 11:57.

Komentarz

Konto usunite
                                    • 2006-03
                                    • 44950

A właśnie, klasyka - Dziwne losy Jane Eyre no i Billy Elliot!

Komentarz

• paula78
                                      Zakorzenienie
                                      • 2003-01
                                      • 34553

Dzięki bardzo
                                      Robie listę i oglądamy

Część już widzieliśmy - Nietykalni, Chłopiec w pasiastej piżamie, Cast Away-przy okzji przerabiana Robinsona Cruzoe-najpier mloda czyatla książkę, potem oryginalny film a na końcu wersje z Hanksem i kilka innych.

Pianista, czy Lista Schindlera- jako, że mnie poruszają pewne sceny w tych filmach, obawiam się, aby i młoda traumy nie miała-więc boje sie puścić jej te filmy.

Chcemy obejrzeć dzisiaj Jesteś Bogiem- mocno wulgarny?
                                      Mleko migdałowe:

Komentarz

• WhiteCherry
                                        Zakorzenienie
                                        • 2008-01
                                        • 19320

Chcemy obejrzeć dzisiaj Jesteś Bogiem- mocno wulgarny?
                                        byłam na tym w kinie, dokładnie już nie pamiętam ale raczej nie ma tam nic niewłaściwego dla 14-latki ;]
                                        sun goes down

Komentarz

• 201604181004
                                          Konto usunite
                                          • 2011-01
                                          • 47526

Ja bym tego z dzieckiem nie ogladala xD moze za dwa lata xD

Komentarz

• WhiteCherry
                                            Zakorzenienie
                                            • 2008-01
                                            • 19320

e, za czasów mojego gimnazjum słuchało się przede wszystkim paktofoniki i k44, więc film byłby jak najbardziej na czasie wg mnie bardziej wulgarne są Galerianki
                                            sun goes down

Komentarz

• paula78
                                              Zakorzenienie
                                              • 2003-01
                                              • 34553

Ja bym tego z dzieckiem nie ogladala xD moze za dwa lata xD
                                              A co tam takiego? czy mnie wkręcasz?

Pierwotnie opublikowany przez WhiteCherry
                                              e, za czasów mojego gimnazjum słuchało się przede wszystkim paktofoniki i k44, więc film byłby jak najbardziej na czasie wg mnie bardziej wulgarne są Galerianki
                                              O i jeszcze Galerianki dopisuje, chociaż faktycznie ten film był obleśny więc zostawiam na końcu listy
                                              Mleko migdałowe:

Komentarz

• 201604181004
                                                Konto usunite
                                                • 2011-01
                                                • 47526

nie, ja mówię serio. galerianki to była chociaz jakaś przestroga przed głupimi dziewuszyskami co robią obrzydliwe rzeczy, a to jest niestety dość brutalna i smutna biografia przedstawiona raczej na korzyść głównego bohatera

Komentarz

• paula78
                                                  Zakorzenienie
                                                  • 2003-01
                                                  • 34553

nie, ja mówię serio. galerianki to była chociaz jakaś przestroga przed głupimi dziewuszyskami co robią obrzydliwe rzeczy, a to jest niestety dość brutalna i smutna biografia przedstawiona raczej na korzyść głównego bohatera
                                                  Się zobaczy, się skomentuje
                                                  Mleko migdałowe:

Komentarz

• 201604181004
                                                    Konto usunite
                                                    • 2011-01
                                                    • 47526

miłego seansu, ja na premierze byłam otoczona dresami i czułam się jak na meczu cracovi

Komentarz

• WhiteCherry
                                                      Zakorzenienie
                                                      • 2008-01
                                                      • 19320

miłego seansu, ja na premierze byłam otoczona dresami i czułam się jak na meczu cracovi
                                                      ja też, na szczęście maczetami nie rzucali.
                                                      sun goes down

Komentarz

• Sorbet
                                                        Zadomowienie
                                                        • 2010-10
                                                        • 1416

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;44315398]no i Billy Elliot![/QUOTE]świetny jest ten film!
                                                        Życie jest piękne przypomniało mi się.
                                                        Zakochany Paryż - kilka historii o miłości z Paryżem w tle. Nie spodziewałam się, że film tak bardzo mi się spodoba, myślałam, że ckliwy, ale historię są przepiękne
                                                        Ostatnio edytowane przez Sorbet; 2013-12-29, 07:03.

Komentarz

• paula78
                                                          Zakorzenienie
                                                          • 2003-01
                                                          • 34553

Obejrzeliśmy i no cóż. Taki sobie, ani wciągający, ani ckliwy. Nie mój klimat, młodej tez raczej nie. Nic nie wyniosła z tego filmu. Nuddaaa, dobrze chociaż Doktora Misia pooglądać
                                                          Mleko migdałowe:

Komentarz

• nosferatku
                                                            Zadomowienie
                                                            • 2012-02
                                                            • 1864

Jakieś propozycje?
                                                            Hmmm..."Julie & Julia " mi przychodzi na myśl. "Tajemniczy Ogród " Holland.
                                                            stare ekranizacje, pollyanny czy inne "Małe Księżniczki ". Polska ekranizacja "Nad Niemnem ".
                                                            "Fucking &#197;m&#229;l " jest o nastolatkach, niekoniecznie tylko odkrywających swoją orientację.

Filmy o Herkulesie Poirot. Z boskim Suchetem w roli detektywa ^~^

Stare polskie filmy dla młodzieży. Serial "Doctor Who ".

Trudno mi powiedzieć, ja w tym wieku oglądałam wszystko.

---------- Dopisano o 00:13 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

Aaaa, i Kolski. "Jasminum ".
                                                            Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Komentarz

Przetwarzanie...